Tym razem trochę kuchni chińskiej.
Dawno nie było żadnego posta kulinarnego.
Wiecie, że lubię tutaj pokazywać szybkie dania w niewysokiej cenie i dodatkowo mało chłonne.
Tym razem idzie w ruch makaron ryżowy, z warzywami, grzybkami mun oraz kurczakiem.
Wszystko przyprawiam Knor Fix do dań chińskim, curry i nutką kurkumy!
Na początek dusimy kurczaka na oleju, automatycznie grzybki mun zalewamy wrzątkiem. Na zdjęciu widać suche grzyby i już zamoczone.
Obłęd w ustach! Jak ktoś jest smakoszem grzybów.
Jak kurczak nabierze kolorytu zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z saszetki i dodajemy mrożonki oraz grzybki mun!
wszystko razem dusimy ok 15 min aby warzywa były gotowe do zjedzenia.
Między czasie gotujemy makaron ok 6 min! Jak dla mnie to był za długi okres i zastanawiam się również nad przelaniem go jedynie wrzątkiem!
Ktoś wie doradzi? Bo może źle robię.
Całość nakładam do miseczek i dodaję sosu z papryczek jalapeno!
U mnie w rodzinie nie przepadają za ostrym jedzeniem więc każdy ma wybór wykończenia dania!
Oczywiście do takich dań nie może zabraknąć herbaty z hibiskusa,
która jest idealnym połączeniem.
Herbaciarką nie jestem bardziej kawoszką lecz od czasu do czasu uwielbiam napić się kwiatowych lub zielonych herbat!
Czekam na Wasze opinie odnośnie chińszczyzny!
Co Wy jeszcze dodajecie i co zmieniacie w swoich daniach!
//
B.
Na początek dusimy kurczaka na oleju, automatycznie grzybki mun zalewamy wrzątkiem. Na zdjęciu widać suche grzyby i już zamoczone.
Obłęd w ustach! Jak ktoś jest smakoszem grzybów.
Jak kurczak nabierze kolorytu zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z saszetki i dodajemy mrożonki oraz grzybki mun!
wszystko razem dusimy ok 15 min aby warzywa były gotowe do zjedzenia.
Między czasie gotujemy makaron ok 6 min! Jak dla mnie to był za długi okres i zastanawiam się również nad przelaniem go jedynie wrzątkiem!
Ktoś wie doradzi? Bo może źle robię.
Całość nakładam do miseczek i dodaję sosu z papryczek jalapeno!
U mnie w rodzinie nie przepadają za ostrym jedzeniem więc każdy ma wybór wykończenia dania!
Oczywiście do takich dań nie może zabraknąć herbaty z hibiskusa,
która jest idealnym połączeniem.
Herbaciarką nie jestem bardziej kawoszką lecz od czasu do czasu uwielbiam napić się kwiatowych lub zielonych herbat!
Czekam na Wasze opinie odnośnie chińszczyzny!
Co Wy jeszcze dodajecie i co zmieniacie w swoich daniach!
//
B.
fot. Sony Alfa 35
Piękne zdjęcia, zachwycam się! A chińszczyznę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam kiedyś na obiad!
UsuńZdjęcia do książki kucharskiej się nadają,tak piękne jak obrazy! Jestem zachwycona! Ja jestem kulinarnym leniem, czasem mąż chodzi głodny, bo nie mam czasu na gotowanie obiadu... dobrze, że mamy stołówkę niedaleko domu z rewelacyjną kuchnią Pani Stasi:). Twoje danie wygląda przepysznie, ja bardzo lubię makaron ryżowy i kurczaka, ale wszystko mało doprawione ze względów zdrowotnych.
OdpowiedzUsuńod czasu do czasu włącza mi się kucharka i lubię coś upichcić
UsuńMniam, narobiłaś mi ochoty na coś orientalnego :) Jestem pod wrażeniem zdjęć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, mój blog/KLIK :))
Dziękuję !
UsuńCudowne zdjecia , nigdy nie jadłam Chińskich dań ;)
OdpowiedzUsuńhttp://xthy.blogspot.com/
gorąco polecam !
UsuńSzczerze mówiąc nigdy nie jadłam dań chińskich ale w końcu muszę spróbować. Wszystko wygląda smakowicie :) aż zgłodniałam !:D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, gdyż są zdrowe!
Usuńwow, wygląda to nietuzinkowo! :)
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka zawsze jest fajną opcją na urozmaicenie codziennego posiłku :) A zdjęcia bardzo ładne!
OdpowiedzUsuńDokąłdnie tak jak piszezs!
UsuńSuper post! Uwielbiam azjatycką kuchnię ;)
OdpowiedzUsuń______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
Uwielbiam taka kuchnie :3 Cudowneeee!
OdpowiedzUsuńMoże wzajemna obserwacja?
Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)
Uwielbiam chińszczyznę :-) Twoje danie wygląda bardzo smacznie :-) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam ponownie. Dzisiaj także kulinarnie :-) www.mrsperfectblog.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper
Usuńniektóre chińskie potrawy uwielbiam. Takie danie z chęcią bym wcinała;)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam!
Usuń